Ochotnicze Hufce Pracy

Kucharze z OHP zdawali egzamin zawodowy

Młodzież ucząca się w zawodzie kucharza w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie zdawała praktyczny  egzamin zawodowy. To drugi etap zdobywania kwalifikacji przez uczniów, którzy kończą w tym roku  szkołę branżową I stopnia. Nad jego przebiegiem czuwała Okręgowa Komisja Egzaminacyjna z Poznania.

Egzamin praktyczny  odbywał się oczywiście z zachowaniem wszystkich zasad higieniczno- sanitarnych, które są wymaganie nie tylko przez przepisy związane z przygotowywaniem żywności, ale i też wynikają  z panującej pandemii koronawirusa.

Dla wszystkich egzaminowanych osób przygotowano takie samo zadanie polegające na przygotowaniu konkretnej potrawy. Do swojej dyspozycji dostali m.in. warzywa , mięso, przyprawy   i na podstawie wytycznych mieli zrobić danie, które zostało poddane ocenie przez komisję egzaminacyjną. – wyjaśnia Danuta Rutkowska, egzaminator z OKE.

Podczas egzaminu młodzież  musiała zdawać się tylko na swoje umiejętności, wyczucie smaku i poczucie estetyki. Konieczne było również przestrzeganie zasad bhp. Zanim jednak  uczniowie przystąpili do praktycznej części egzaminu musieli zmierzyć się z  teorią, którą zdawali kilka dni wcześniej. To był pierwszy  z elementów weryfikacji ich wiedzy zdobytej w ciągu trzech lat nauki zawodu.

Egzamin teoretyczny i  praktyczny są   bardzo ważne, bowiem pokazują, czego na zajęciach w szkole i na warsztatach  nauki zawodu nauczyli się przyszli kucharze. Wbrew pozorom  gastronomia jest bardzo trudną i wymagającą branżą, a pracodawcy oczekują od swoich pracowników sporych umiejętności. Pozytywne zdanie takiego egzaminu jest dowodem na ich przygotowanie do wykonywania zawodu. – dodaje Sylwia Kordylas, zastępca dyrektora Centrum.

Po zdaniu egzaminu uczniowie są gotowi do wejścia na rynek pracy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby kontynuowali swoją edukację na przykład w zaocznych liceach dla dorosłych lub odbywali szkolenia

Font Resize